Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 години след атентата на летище "Сарафово" прокуратурата внесе обвинителен акт

Снимка: БГНЕС

За смъртта на шестима души - пет израелски туристи и българинът - шофьор на автобуса, прокуратурата обвинява 36 – годишния Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан, на 28  години – ливанец с канадски паспорт. До тях разследващите достигат година след атентата на 20 февруари 2014 година. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че нови разкрития и обстоятелства, са довели до установяване на самоличност на пряко участвало в атентата трето лице. Защо обаче то не е изправено, дори и задочно на съд – ще трябва да обяснят от държавното обвинение.

Доказателствата по делото са събрани в 80 тома. Част от тях са разпитите на близо 170 свидетели. Експертизите са били изготвени от 16 вещи лица.

Законодателна промяна преди време, според която престъпленията против Републиката са в компетентността на специализирания съд, изпрати делото от Бургас в София. Въпреки усилия на българската прокуратура и десетки съдебни поръчки до Ливан, Мелиад Фара и Хасан Ал-Хадж Хасан не бяха екстрадирани у нас. По делото за правата им ще се грижат служебни адвокати, назначени от Бургаската окръжна прокуратура.

Че разследването върви към финал съобщи преди дни президентът Росен Плевнелиев в присъствието на израелския си колега. Обвинителният акт става факт в навечерието на четвъртата годишнина от атентата на летище „Бургас“. Повече за него ще съобщят от прокуратурата в понеделник. Пак тогава трябва да стане ясно при кой съдия от специализирания наказателен съд ще отиде делото „Сарафово“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна