Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмет Шимшек: Турция не би желала да застраши отношенията си със САЩ

Турските сили за сигурност провеждат операции в две военни бази

Мехмет Шимшек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция и САЩ може понякога да имат разногласия, но те са също съюзници и Анкара не би искала да застраши двустранните отношения, заяви турският вицепремиер Мехмет Шимшек в коментар "Канал 7". По-рано премиерът Бинали Йълдъръм намекна, че отношенията със САЩ може да се обтегнат, ако САЩ откажат да екстрадират ислямския свещеник Фетуллах Гюлен.

В изявление по-рано днес Йълдъръм посочи също, че правителство не може да остане безразлично към исканията за възстановяване на смъртната присъда по отношение на  организаторите на опита за преврат, но подчерта, че въпросът трябва да бъде обсъден в парламента. Смъртното наказание в Турция беше отменено през 2004 г. в рамките на хармонизирането на турското законодателство с европейското. 

Продължават действията на турските сили за сигурност срещу участниците в заговора за преврат. Полицията провежда операция в базата "Инджирлик" край Адана, за където се твърди, че се намират замесени в пуча военнослужещи. Специална операция се провежда и в щаба на командването на военноморския флот в базата "Гьолджюк", Коджаели. Според разследващите власти метежниците са основно от военновъздушните и военноморските сили на турската армия.
 
В Анкара започна процесът срещу 27 от арестуваните генерали, между които е бившият началник на военновъздушните сили Акън Йозтюрк, за когото се твърди, че е ръководител на пуча.

Турските власти отправиха предупреждение към всички гранични пунктове на страната за бдителност при пропускане на турските граждани в чужбина. Става дума за притежаващите т. нар. "зелени" или "сиви" паспорти, които имат право на безвизово пътуване в европейските държави, включително и в България.
 
Междувременно в Истанбул беше прострелян заместник-кметът на община Шишли Джемил Джандаш, но случаят няма отношения към пуча. Твърди се, че заместник-кметът е бил прострелян след свада с двама души, единият от които стрелял от упор в главата му. Състоянието на ранения е тежко.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна