Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tурският парламент одобри искането за въвеждане на тримесечно извънредно положение в страната

| обновено на 21.07.16 в 19:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският парламент официално одобри искането за въвеждане на тримесечно извънредно положение в страната след неуспешния опит за военен преврат миналия петък, предаде Ройтерс. Депутатите подкрепиха искането с 346 гласа "за" срещу 115 гласа "против". Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви плана за извънредно положение късно снощи, като заяви, че той ще помогне на властите по-бързо и ефективно да изправят пред правосъдието поддръжниците на неуспешния преврат.

По-рано вицепремиерът Нуман Куртумлуш, цитиран от Ен Ти Ви, обяви, че Турция ще последва примера на Франция и временно ще замрази спазването на Европейската конвенция за човешките права по време на обявеното извънредно положение в страната. Според Куртумлуш е имало "структурни и индивидуални провали в разузнаването", довели до опита за преврат на 15 срещу 16 юли. Той каза още, че засега не се предвижда въвеждането на комендантски час в Турция и подчерта, че няма да бъде засегнат негативно животът на обикновените хора.

Извънредното положение в Турция има за цел да се избегне евентуален втори опит за преврат, заяви правосъдният министър Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс. В отговор на опасенията, че икономиката и финансите ще бъдат засегнати негативно вицепремиерът Мехмед Шимшек увери,че животът на обикновените хора ще продължи нормално, бизнесът и икономиката ще продължат да се развиват според законите на пазарната икономика.

В същото време обаче извънредното положение включва и редица забрани – на събрания, представления, обществени изяви, обиски и арести без съдебно разрешение и т.н. Властите предупреждават гражданите да не се движат без документи за самоличност.

Досега са арестувани над 10 хиляди души за участие в пуча, но според властите има още участници на свобода, изчезнали са и два хеликоптера от армията. 
Продължават арестите и отстраняванията на служители в държавната администрация, които надхвърлиха 50 хиляди души, счита се,че са били свързани с терористичната организация на мюсюлманския проповедник Фетуллах ГюленБлизо 21 хиляди учители са уволнени без право на упражняване на професията. Над 6 хиляди училища, финансирани от Гюлен, бяха закрити. Държавата сложи ръка на банката на Гюлен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна