Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отдаваме почит на Никола Вапцаров

| обновено на 22.07.16 в 12:35
Снимка: БГНЕС

С полагане на цветя и изпълнения на стихове на Никола Вапцаров представители на държавни и културни институции отдават почит пред паметника на поета в центъра на София.   С мълчание и с огромна признателност към поета събралите се слушаха откъси от негови известни творби. Уредникът на къщата-музей на Вапцаров Катя Зографова припомни историята на скулптурата "Работникът поет", създадена от Николай Шмиргела. Тя се смята за най истинската от десетките паметници на Вапцаров.

Скулптурът е постигнал уникалната фигура на скромния и все пак велик човек, на разбунтувания гражданин и все пак дълбок хуманист.


Утре се навършват 74 години от разстрела на  Никола Вапцаров, чиито „Моторни песни“ се радват на световна известност. Проявите за годишнината започнаха още днес в Банско. В родния му град къщата-музей е най-посещаваният обект от наши и чужди туристи и очаква петмилионния си гост, споделя Светла Барякова, директор на музея:

Постоянен е потокът от хора, които желаят да посетят музея му, да се докоснат до творчеството и до живота му.

Малко известен е фактът, че майката на поета - баба Елена Вапцарова, е първият екскурзовод в музея, а много от личните й разкази за семейството и любимият й син са записани за поколенията. И днес в родния му град продължават да се провеждат рецитали по стихове на Вапцоров и литературни конкурси, в които младите хора са най- ревностните последователи на идеите му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна