Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депото за отпадъци в Шумен се замозапалви за втори път този месец

| обновено на 23.07.16 в 15:42
Снимка: Архив

Все още тлеят отделни участъци от регионалното депо за отпадъци в шуменския квартал "Дивдядово", което се самозапали отново.

Екипи на пожарната и работници на общината са на мястото, където се обливат тлеещите участъци и се запръстяват местата в стръмната част на депото.

От днес общинско предприятие поема стопанисването на сметището, след като изтече концесионния договор на сметоизвозващата фирма.

Първото самозапалване възникна в началото на месеца. Оросителната система и крановете към нея се оказали неизправни а от РИОСВ – Шумен съставиха акт за нарушението. Глобата може да достигне до 20 хиляди лева. Няма превишения на нормите за замърсяване на въздуха в кв. „Дивдядово“, информират от шуменската екоинспекция.

В петък бяха констатирани нови горящи участъци на регионалното депо за твърди битови отпадъци край квартала и бяха направени измервания със специализирана апаратура за аварийни ситуации, предоставена от Регионалната лаборатория в Шумен. От РИОСВ – Шумен информират, че стойностите на въглероден оксид, флуороводород, формалдехид, фенол, фуран, етиленов оксид, трихлоретан, циановодород, серен диоксид, фосген и циановодород са с нива под минималните гранични стойности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна