Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пистолетът на стрелеца от Мюнхен е бил театрален реквизит

Снимка: БТА

Пистолетът на Давид Сонболи, с който той уби 9 души в Мюнхен и се самоуби, е бил театрален реквизит, преоборудван и направен отново огнестрелен. Купен е от Словакия. Това съобщи „Зюддойче цайтунг”, като се позова на следствието.

18-годишният стреля с полуавтоматичен пистолет Глок 17. В раницата му са открити 300 патрона. Според вестника убиецът е ползвал за пример предишен амок на ученик . През 2009 година във Винеден край Щутгарт 17-годишният Тим Кречмер уби 15 души. Али Давид е пътувал до Винеден, правил е снимки на мястото на трагедията. Другият му пример е норвежкият масов убиец Брейвик, който уби 73 души преди 5 г. Убийствата в Мюнхен станаха в деня на годишнината.

Али Давид е бил два месеца в болница заради психическа болест. В петък той убива в мола предимно хора близо до неговата възраст, изглеждащи като чужденци. Сред жертвите има един унгарец, грък, трима косовари, един турчин, и един човек без национална принадлежност.

Заради случая в Мюнхен в Германия се обсъжда затягане на правилата за продажба на оръжие. Ще се подложи на дебати и предложение армията да може да се включва при терористични заплахи или масови убийства. В момента тя по конституция има право да се намесва само при природни катастрофи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна