Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването свързва атентатора от Ансбах с "Ислямска държава"

Нападателят от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас, заяви Петя Първанова

| обновено на 26.07.16 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската полицейска служба смята, че в Европа има няколкостотин потенциални терористи. Това съобщи германският вестник "Нойе оснабрюкер цайтунг", като се позова на представител на Европол. Става дума за ислямисти от ЕС, които са воювали за джихадистите в Сирия и Ирак, след което са се върнали в Европа. В същото време, според цитирания представител на Европол, няма "конкретни данни", че групировката "Ислямска държава" систематично използва миграционните потоци, за да вкарва бойци в Европа.

Има подозрения, че атентаторът-самоубиец, който рани 15 души в германския град Ансбах, е бил член на "Ислямска държава", сочат първи данни от разследването. То ще бъде поето от Федералната прокуратура, тъй като вероятно е свързано с чуждестранна терористична организация, съобщиха от прокуратурата в Карлсруе.

По данни на германското министерство на вътрешните работи, извършителят е от сирийския град Алепо. Той се е заклел да "отмъсти на германците, защото пречат на исляма". Същевременно полицията в Нюрнберг съобщи, че е арестуван заподозрян, познавал атентатора.

Нападателят от Ансбах е имал проблеми с полицията заради използване на наркотици и други провинения, страдал е и от пристъпи на депресия и на два пъти е правил опити да сложи край на живота си, заради което е получавал психологическа помощ.

Междувременно председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова заяви пред Нова телевизия, че атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас. Той е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014-а. Бил е регистриран в центъра в "Овча купел" в София.

Лицето задължително събеседва още в домовете на дирекция "Миграция" от ДАНС. За нас е важно становището на ДАНС дали лицето представлява заплаха за националната сигурност, ако има отказ, не предоставяме статут, уточни тя.

В Агенцията за бежанците лицата идват сами, ако са легално преминали границата. Ако не, органите на МВР ги транспортират. Нямаме информация как той е влязъл в България. Нашата компетентност е от момента на подаване на молбата за международна закрила. Тя включва два статута - на бежанец и хуманитарен статус, поясни Първанова.

Първанова уточни, че за пръв път Германия се е обърнала към българските власти с искане да върне мъжа тук през септември 2014 година.

Междувременно след шока от последните атаки в Германия се обсъждат последствията от тях, както и дали страната е достатъчно подготвена да реагира срещу подобни атаки.

Баварският министър-председател Хорст Зеехофер обяви намерението си за наемане на повече полицаи. И федералното правителство обмисля, според съобщения в медиите, резервна армия.

Вътрешният министър на Баден-Вюртемберг Томас Щробл призова за по-строги проверки за сигурност на бежанците:

С увеличаване на броя на имигрантите, абсолютният брой на престъпленията, извършени от тази група от хора, се увеличава, каза той и допълни, че това означава, че няма общо подозрение срещу бежанци.

Нищо не е подозирал и пакистанецът Махмуд Мобарис, който познавал извършителя на атентата в Ансбах от ресторанта на хотела, в който са били настанени. Той разказва пред ARD, че атентаторът-самоубиец е изглеждал съвсем нормален човек и не будел подозрение:

Той беше съвсем нормален. След като чух какво е извършил, бях шокиран. Не сме вярвали, че е способен на такова нещо. На пръв поглед той и не изглеждаше особено религиозен. Да, имаше дълга коса, но това за него беше просто модерно.

Мобарис каза още, че атентаторът никога не е говорил за "Ислямска държава", не е чувал и да е посещавал джамии. Въпреки това обаче в жилището, където е живял, бе намерен лаптоп с материали, свързани със салафизма, в намерения мобилен телефон бе открито и заснето видео, в което атентаторът говори за предстояща атака и обявява своята лоялност към ДАЕШ. "Ислямска държава" го определя като техен войник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна