Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на Голямата джамия на Париж: И най-скромният молитвен дом може да стане жертва на атака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд събра на среща представителите на вероизповеданията в страната във връзка с атентата в църквата в Северна Франция и жестокото убийство на свещеник. В Елисейския дворец се провежда поредно заседание на Съвета за отбрана във връзка с мерките за сигурност.

Представителите на основните вероизповедания във Франция са настояли пред президента Оланд за повече охрана на религиозните сгради от терористични нападения след атентата в църквата в Сент Етиен дю Рувре. Това съобщи след срещата ректорът на Голямата джамия на Париж Далил Бубакьор.

Дори и най-скромният молитвен дом може да стане жертва на атака, заяви той пред френските медии, изразявайки скръбта на мюсюлманите във Франция от вчерашното богохулно и светотатствено деяние.

Бубакьор засегна и темата за реформиране на ислямските институции във Франция, като според него е време да се осъзнае какво не върви в тази световна визия за исляма.

Вярващите във Франция не трябва да се оставят да бъдат въвлечени в политическата игра на "Ислямска държава", заяви от своя страна кардиналът на Париж Андре Вен Троа.

Полицията продължава да издирва евентуални съучастници в нападението, след като вчера беше разкрита самоличността на единия терорист - 19-годишния Адел Кермиш. Не са открити доказателства за съучастие в атентата на задържания вчера непълнолетен младеж във връзка с разследването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна