Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата обвини трима сирийци в тероризъм

| обновено на 27.07.16 в 18:16
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт срещу трима сирийски граждани за тероризъм.

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са обвинени, че на 7 февруари са влезли на българска територия през Гърция, като целта им е била да пътуват до Сирия, за да се включат в редиците на групировките "Мюсюлмански братя" и "Ислямска държава". В мобилните им телефони са открити множество снимки на бойци от организациите. Мъжете са получили бежански статут в Германия. 

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор поясни: 
Има и техни снимки. Има и снимки на бойци на "Ислямска държава", снимки, които сочат на задружни намерения за терористични актове. Категорично обаче е доказано намерението им да се включат в бойните редици на"Ислямска държава" и да станат част от тези терористични организации, така че където "Ислямска държава" или "Мюсюлмански братя" вземе решение да осъществи терористични действия, те да бъдат готови да ги извършат.

При разследването са разпитани осем свидетели, включително и с тайна самоличност. Арнаудова посочи още: 
Ние сме установили лицата, които са ги посрещнали и настанили и след това изпратили до Централна гара в София, но нямаме доказателства, че те са знаели за това какво е действителното намерение на тримата извършители. Ако имахме такива доказателства, нямаше да са свидетели тези лица, а щяха за бъдат съучастници, подпомагащи извършителите на престъплението.

Това е първото дело в България, като според прокурорите от Специализираната прокуратура, елементите на престъплението са доказани по категоричен и безспорен начин, коментира Румяна Арнаудова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени