Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва подготвянето на Общия устройствен план на Сливен

Снимка: БНР

Предварителните варианти за изработване на проект за Общ устройствен план на община Сливен бяха представени на работна среща на ръководството на община Сливен и изпълнителите на проекта. Предстоят и обществени обсъждания на предварителните намерения на проектантите. Изпълнителят трябва да изработи предварителния проект за Общия устройствен план на Сливен в рамките на четири месеца. След неговото съгласуване и обсъждане, след още четири месеца, проектът ще бъде подготвен окончателно.

Ръководителят на екипа - проф. д.н. арх. Иван Никифоров посочи, че Общият устройствен план на Сливен е част от системата на стратегическото планиране на Югоизточния планов регион и работи в две основни направления на зониране на територията: неурбанизирана - земеделска, горска и защитена територия. Целта е да се създадат нормативни документи, специфични правила и норми за развитието на територията с регулативен характер, на базата на които управляващата я община ще може да разговаря със собственици на терени и с инвеститори. 

Два варианта има и за селищната мрежа. При първия, освен град Сливен, ще се формират още три вторични ценъра като Стара река, Бяла и град Кермен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна