Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 германски автомобилни марки, за които вероятно никога не сте чували

Ако не знаете нищо за тях, не се отчайвайте - в Германия повече от 1000 компании са работили в автомобилния бранш по различно време

Szawe 1922
Снимка: wikiwand.com
Радио София Ви предлага кратка ретро-разходка в миналото на автомобилостроенето с информация за по-малко известни или позабравени марки коли, в която ще насочим поглед - съвсем логично - към  Германия.

Немските марки имат многобройни почитатели у нас, а автомобилите, произведени в Германия, винаги са се асоциирали с качество и отлични технически характеристики, независимо дали са в масовия или в най-луксозния клас.

Немското автомобилосторене работи много активно още от зората на този бизнес и до днес е натрупало огромен архив от различни марки и заводи, някои от които вече не съществуват, но и досега имат много почитатели. Излишно е да напомняме, че дори и картоненият двутактов Трабант, произвеждан в бившата ГДР, все още има фенове и може да се види в движение.

Притежателите на трабанти даже правят ежегодно събиране и рали, но сега Ви представяме автомобили от съвсем друго естество и много-много по-малко известни, дори и за познавачите. В класацията на 5-те немски автомобилни марки, които вероятно никога не сте чували, няма да споменем дори и Messerschmitt - макар че отдавна не се произвеждат, за тях знаем немалко, а и можем да видим такава кола в Националния политехнически музей в София.

Музеят се намира на улица "Опълченска" №66 и ако не сте го посещавали, непременно го направете - освен Messerschmitt, там може да видите един прекрасен Ford от началото на миналия век, както и още много интересни експонати.

Сега обаче ще споменем такива култови марки като Fafnir или Ehrhardt-Szawe, които може да се видят само в музеи зад граница, на някои от ретро ралитата или на снимки. Чуйте повече за тях в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна