Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обвини Запада за опита за преврат в Турция

Пучът е струвал един милиард долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган  обвини Запада в подкрепа на "терора" и заговорниците, които са организирали опита за военен преврат. 
Какви съюзници и приятели на Турция са те, щом в най-трудния момент, вместо да ни подкрепят, застанаха зад организаторите на преврата и зад терористите, за съжаление подобно поведение не може да се оправдае с нищо. Сценарият за осуетения преврат бе написан в чужбина, каза Ердоган в реч от президентския дворец, която предадоха турските тв канали. Това е и една от най-острите речи с директни обвинения на държавния глава след 15 юли. 

Турският президент посочи още, че икономическите показатели се подобряват след известна нестабилност, последвала опита за преврат. По думите му Турция ще успее да запази икономическия растеж от първото тримесечие от 4 процента.

А в интервю за италианска телевизия Ердоган заяви, че генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд ще посети Турция през следващите две седмици. Ще обясня на генералния секретар на Съвета на Европа, че организацията на Фетхуллах Гюлен е по-лоша от мафията, посочва Ердоган в интервюто, което препредадоха турски медии, и в което разкритикува върховния представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини, че не е посетила Турция след неуспешния опит за преврат. Турският държавен глава изтъква, че ако ЕС не либерализира визовия си режим за турските граждани, Турция няма да се съобрази със споразумението за мигрантите.

Във военномедицинската академия ГАТА в Анкара продължава полицейската операция срещу служители, които властите обвиняват, че са свързани с терористична организация. Арестувани са близо сто военни лекари, ръководители на академията и на отделни звена, а също и медицински персонал.

Преди това с президентски указ академията ГАТА и всички военни болници преминаха на подчинение на Министерството на здравеопазването, като част от реформата в турските въоръжени сили. С президентски указ днес бе закрита генералната информационна дирекция, която се смята, че е била ключово звено в комуникациите на сподвижниците на гюленистите.


В същото време премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че извършваните реформи ще направят турската армия по-силна и по-способна в отговор на твърдения на опозиционни лидери, че се отслабва армията в момент, когато Турция е изправена пред външни заплахи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна