Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интензивни боеве в сирийския град Алепо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интензивните боеве между правителствената армия и бунтовниците във и около сирийския град Алепо продължават вече четвърти ден. Миналата неделя бунтовниците предприеха голяма офанзива, за да разкъсат обсадата на източните квартали. Според източник от коалицията "Джаиш ал Фатах", цитиран от Франс прес, голямата битка тепърва предстои с повече от 10 хиляди бойци и десетки танкове, съсредоточени в стратегическия район Рамуса.

В блокираните от правителството квартали живеят около четвърт милион души. Всеки ден десетки от тях стават жертви на обстрела, твърди местен жител в интервю за Би Би Си:

Ситуацията в града е много тежка, на първо място, с прехраната. Доставката на зеленчуци от околностите е прекъсната. Семействата с деца не могат да намерят мляко, за да ги изхранят. Улиците са пусти заради обстрела. Публичният транспорт е напълно преустановен.

Преди дни сирийското правителство и руските му съюзници обявиха, че отварят "хуманитарни коридори" за цивилните, които искат да напуснат обкръжените територии. През тях обаче преминаха едва двеста души. Местните твърдят, че се страхуват от снайперисти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна