Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква чества днес празника Преображение Господне

| обновено на 06.08.16 в 12:03
Снимка: БГНЕС

Православната църква чества днес празника Преображение Господне, който символизира преобразяването на Исус Христос пред трима от най-близките му ученици. Патриарх Неофит отслужи Света литургия в едноименния столичен храм в столичния храм "Свето Преображение Господне".


Празникът се свързва с едно от най-важните евангелски събития. Явяването на Исус Христос пред трима от най-близките му ученици - Апостолите Петър, Яков и Йоан. За вярващите християни Преображение Господне е свързано с промяна и нова надежда:


Това Преображение е вътре в нас, дълбоко. Ние тази светлина няма как да я видим, когато Господ се отправя към небето, защото тя би ни ослепила. Но, всекидневно можем да се обръщаме към нашия душевен мир, повече доброта, хармония и това си е преобразяване.

В днешния ден много миряни запалиха свещ и се помолиха за здраве:

Да бъдем добри, става въпрос за мотивирано добри постъпки, не за самарянство.

В народните вярвания празникът се свързва с преобразяването в природата, като слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата.

Преображение Господне е един от дванайсетте големи църковни празници. Отбелязва се в края на християнската църковна година, обясни ставрофорен иконом Николай Митов, свещеник в храма „Свети свети Кирил и Методий“:

На днешния ден Господа Нашего Исуса Христа се представи на своите свети ученици, които завел на планината Твор, в една светлина, която те до този момент не го били виждали самият господ Исус Христос в едно божествено и райско сияние, което сияние Господ решил да им даде , за да осъзнаят защото, някои от тях изпитвали така, съмнение, за неговия божествен произход.Нашият народ вярва, че на този ден времето, реките и морето се преобръщат. И оттук насетне започва идването на есента.

На този ден към Светата Литургия се прибавя специална молитва за освещаване на гроздето.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна