Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики немски романи от ХХ век в „Запазена марка Радиотеатър”

БНР Новини

В седмицата от 29 август до 2 септември рубриката „Запазена марка Радиотеатър” е запазила място за велики немски романи на ХХ век. Започваме на 29 август с „Възгледите на един клоун” (1967) на нобеловия лауреат (от 1972) Хайнрих Бьол. Това е една от най-известните творби на Бьол, в която той сблъсква челно искреността на човешките чувства с лъскавото лицемерие на комерсиалния свят на шоу бизнеса.

На 30 август е драматизацията на „Процесът” (1990) - може би най-зловещия роман на Франц Кафка, в който едно семпло телефонно извъняване въвлича Йозеф К. в поредица от абсурди, довели го в крайна сметка до ешафода.

На 31 август продължаваме с „Процес за сянката на едно магаре” (1975) на Фридрих Дюренмат - великолепна радио-реализация на гротескната пиеса на немскоезичния швейцарец.

Накрая, на 1 и 2 септември, ще ви зарадваме с някогашния любимец на българските читатели Ерих Мария Ремарк, съответно с „Триумфалната арка” (1969) и „На западния фронт нищо ново” - два от неговите най-прочути и превеждани романи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна