Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Москва обмисля да затегне граничния контрол по вода и по суша в Украйна

Вл. Йелченко: Путин обвини Украйна в тероризъм вместо в търсене на мирно решение – това звучи нелепо

Владимир Путин
Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин  е провел среща със Съвета за сигурност на страната, за да бъде обсъдено вземането на допълнителни мерки за сигурността на Крим. От Кремъл посочват, че Москва обмисля да затегне граничния контрол по вода и по суша в Украйна.

Причина са предотвратените от специалните служби терористични актове на анексирания от Украйна полуостров, предаде ТАСС.

На срещата са били обсъдени и допълнителни мерки за гарантиране сигурността на жителите и жизнено важните инфраструктурни обекти в Крим във връзка с предотвратените терористични актове. Разгледани са били и споразуменията, постигнати на срещите на руския президент тази седмица с колегите му от Азербайджан, Иран, Турция и Армения.

Владимир ЙелченкоОбвинението на Русия, че Украйна организира "терористични атаки" в Крим е "абсолютно нелепо", коментира постоянният представител на Киев в ООН Владимир Йелченко:
Президентът Путин направи изявление, в което обвини Украйна в провокации по протежение на границата с Крим. Той обвини Украйна в тероризъм вместо в търсене на мирно решение на конфликта – това звучи и е абсолютно нелепо.

Украйна остро осъжда всяка форма на тероризъм и никога няма да прибегне до военни средства по повод Крим, подчерта Йелченко:
Първи на изказването реагира Министерството на отбраната на Украйна, което ясно заяви, че не е имало абсолютно никакви военни действия по границата с Крим, както и че никога страната ни не би разрешила каквито и да проблеми с Русия с военни средства. Изказването може да бъде определено като "фалшива провокация" от Руската федерация.

Надяваме се, че това няма да доведе до конфликт на друго ниво, но не изключваме тази възможност, добави Владимир Йелченко, като поясни, че има вариант Украйна да постави въпроса за обсъждане пред Съвета за сигурност на ООН на базата на развитието на ситуацията.

В сряда от Федералната служба за сигурност на съобщиха, че Русия е предотвратила серия от опити за  терористични атаки на украинските специални части на територията на Крим. От ведомството посочиха още, че украински военен офицер от разузнаването и група от руските и украинските граждани, заподозрени в подготовката на атаките, са били задържани и ще бъдат разпитани.  

От Киев незабавно отхвърлиха обвиненията на Москва за планирани нападения в Крим.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна