Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските власти усилват антитерористичните мерки

Министърът на отбраната предложи военни да пазят ключови обекти

Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на вътрешните работи Томас Де Мезиер обяви нови антитерористични мерки след ислямистки мотивираните нападения в Германия от последните седмици. Новите мерки ще са в три основни направления.
Увеличаване и оптимизиране персонала на службите ни за сигурност. Второ – превенция и интеграция, и трето – по-строги закони и наказания за престъпниците, за тези, които отправят заплахи или призовават към радикализация. 

Германците с двойно гражданство, които са уличени, че са членове на терористична групировка, да губят германското си поданство. По-бърза депортация на престъпниците и повече видеонаблюдение – са също част от новите мерки. Планира се и въвеждане на забрана за носене на бурки. Германският вътрешен министър планира още "технологична офанзива", включително внедряване на агенти под прикритие за киберразследвания в "тъмната част" на интернет. 
Над 4600 нови работни места за служители на реда ще бъдат разкрити, а до 2020 година правителството ще отпусне на вътрешното министерство допълнителен бюджет от 2 милиарда евро за техническо оборудване и въоръжаване, каза още Томас де Мезиер. 
Някои от мерките вече предизвикаха политически спорове в широката управляваща коалиция. По-малкият партньор - социалдемократите, се противопоставят категорично на евентуалното отнемане на германското гражданство на джихадисти, сражавали се за терористични групировки, които са граждани и на други държави. Лекарските организации въстанаха срещу намеренията да бъдат принуждавани в определени случаи да нарушават конфиденциалността на разговорите с пациентите им.

Германското разузнаване има данни, че джихадисти, представящи се за бежанци, са влезли в Германия, за да организират и извършват терористични нападения, съобщи Би Би Си. По-рано германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен предложи войници да бъдат разположени в градовете, за да се подсили охраната на ключови места. 
Видяхме в Париж и Брюксел, че може да възникват ситуации с голямо терористично нападение и в такъв момент е необходимо въоръжените сили да помагат на полицията. В подобна мисия полицията винаги ще е водеща, но ако такава ситуация е възможна, трябва да сме обучени за нея.

Военни не са охранявали цивилни обекти в Германия от Втората световна война насам, отбелязват критици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна