Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гренландските акули са най-старите гръбначни животни в света

Гренландските акули са най-старите гръбначни животни в света, твърдят скандинавски учени. При изследване с радиовъглероден метод на 28 представители на вида е било установено, че една от женските акули е на около 400 години. Гигантските морски обитатели растат само с 1 см на година, но могат да достигнат 5 метра дължина, а стават сексуално зрели на около 150 години. Акулите плуват бавно в мразовитите води на Северния Атлантически океан, което обяснява и дълголетието им. 
Морският биолог Джулиъс Нилсен от университета на Копенхаген споделя колко изненадващо за самите учени е било откритието. Определянето на възрастта обаче е трудно, тъй като за разлика от другите акули, гренландската няма твърди кости, по които да се отчете продължителността на живота й.
Окото на гренландската акула е изградено от специални протеини, които са метаболитно инертни. Това означава, че щом протеините се изградят в тялото, те не се подновяват повече. Затова можем да изолираме тази тъкан, формирана, когато акулата е била бебе, и да я датираме с радиовъглерод.
Досега се смяташе, че най-възрастното гръбначно в света е костенурка на 211 години, а най-старото създание изобщо е 507-годишната мида Минг. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна