Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязва се празникът на Военноморските сили

На Морската гара във Варна отварят кораби за посетители

| обновено на 14.08.16 в 12:16
Снимка: http://www.navy.mod.bg/

С тържествено вдигане на флаговете на корабите под звуците на националния химн, изпълнен от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, на Морската гара във Варна започнаха тържествата, посветени на празника на Военноморските сили. В рамките на честванията бе присвоено първо офицерско звание на 14 курсанти от Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров" випуск 2016, сред които са три жени. 

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев обясни повече за проекта за обновяване на военноморския ни флот, по който се очаква изграждане на нови кораби до 2020 година:

С две думи можем да кажем – толкова далеч не сме били никога. В момента имаме решение на МС с конкретно финансово осигуряване, в момента са 820 млн. за целия проект, като той е разпределен по години, за тази година са 114 млн.

По думите на контраадмирал Петев, осем фирми са отговорили на запитването със сериозни предложения, а до 4 години след подписването на договор военните очакват да видят първия кораб на вода в базов вариант.

Началникът на отбраната ген. Константин Попов посочи, че флотът има бъдеще не само заради проекта за нови кораби:

Разработили сме достатъчно мерки, за да може да има добро кадрово развитие, да има добро осигуряване, да няма пречки, административни проблеми за развитието на младите и талантливите хора, за развитието на старшите офицери. Но това, което ни е нужно, е и материално стимулиране. Това сме предложили и в парламента.

Междувременно от община Варна оповестиха, че Вторият българо-холандски морски форум ще се проведе в Дордрехт през октомври. Събитието съвпада с 15-годишнината от побратимяването на Варна и холандския град.

По време на форума ще бъдат представени потенциални партньори от морския сектор - корабособственици, бизнес, университети, институти, пристанищни оператори, местни власти, включително морски и пристанищни администрации от двете страни.

Ще бъдат обсъждани възможности за реализиране на съвместни проекти и обмяна на опит как техническите специалности да бъдат направени по-атрактивни.

Днес следобед гражданите ще могат да разгледат кораби на Морската гара, отворени за посещения по случай празника.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна