Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успение Богородично е

| обновено на 15.08.16 в 12:39
Снимка: sv-prorok-ilia.ikonata.eu

Православният свят отбелязва днес един от дванайсетте големи християнски празници Успение Богородично. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си. Хиляди вярващи пренощуваха край Бачковския манастир, за да посрещнат празника в Светата обител. Храмът остана отворен през цялата нощ, а на вечерното и на нощното бдение присъстваха много вярващи. Службата можеше да се наблюдава и на видеостена в двора на манастира, така и през днешния ден, когато рано сутринта започна Празничната литургия. Преди това се проведе и традиционното литийно шествие. Църквата и двора на манастира са изпълнени с хора. След приключването на Празничната литургия беше осветен и раздаден курбан.

Придвижването до манастира става безпрепятствено, създадена е организация за насочване на автомообилите към определените за паркиране места. Преустановени са ремонтите по пътя от Асеновград до Бачковския манастир.

Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи Божествената Света литургия на храмовия празник на Троянския манастир "Успение Богородично". В 11 часа с литийно шествие от църквата в Светата обител беше изнесена чудотворната икона на Света Богородица Троеручица.

Троянският манастир "Успение Богородично" е основан още през XVI век от монаси от Атон, които донесли със себе си Чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, разказа игуменът на Светата обител епископ Сионий:

Ние разчитаме на Нейните молитви пред Нейния пребожествен син, ние разчитаме на Нейната майчинска грижа към нас, на Нейното застъпничество.

Стотици християни се поклониха пред чудотворна сила на иконата и се докоснаха до нея за здраве и благополучие. Негово Светейшество патриарх Неофит, който отслужи Божествената света литургия, благослови целият български народ и всички християни. На Светата литургия пристигна и премиерът Бойко Борисов заедно с еврокомисаря Кристалина Георгиева и финансовия министър Владислав Горанов. Те посетиха и крилото на Троянския манастир, което беше ремонтирано със средства, отпуснати от правителството в размер на над 1 милион и 400 хиляди лева.

На Успение Богородично празнуват Варна, Несебър и Арбанаси, Черепишкият манастир, който също носи името на Божията майка, и много храмове в страната, както и десетки хиляди жени с името Мария.

Тържествата във Варна започнаха с тържествена архиерейска Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в старинния храм "Успение на Света Богородица". Традиционният концерт на духовия оркестър на Военноморските сили ще се проведе на пл."Севастопол" в Летния театър.

Кметът на морската столица Иван Портних връчва на днешния ден почетни звания на заслужили варненци. Минути преди полунощ започват празничните илюминации.

С хоро, водосвет и концерт отбелязват празника на остров Света Анастасия край Бургас. Храмът на острова е с името "Успение Богородично". Късчето земя се намира на четири морски мили от Бургас. Първите пасажери ще отплават към острова с общинския кораб "Анастасия", съобщи Розалина Димитрова, управител на общинското предприятие "Туризъм":

Имаме детска работилничка, парад на хвърчилата, а рецитал и четене на стихове ще има в ранния следобед на сцената на острова. Кулминацията ще бъде концерт на Силвия Кацарова, който ще започне в 21 часа.

Община Бургас, която стопанисва острова, отчита ръст на посещенията на туристи това лято.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна