Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футуристичен автобус направи първия си изпитателен курс в Китай

БНР Новини
Снимка: youtube.com
Автобус с необичайна конструкция, чийто проект беше представен през май миналата година на международното изложение High-Tech Expo в Пекин, този месец направи първия си изпитателен градски курс. Иновативното возило, наречено Transit Elevated Bus или съкратено ТЕБ, беше демонстрирано в северния китайски град Цинхуандао на отсечка, дълга 300 метра.

 

Футуристичният автобус е подобен на самоходна арка, която пътува над уличното платно, а под нея могат спокойно да преминават коли. Той се задвижва от електричество и се придвижва по релси, поставени от двете страни на пътя, при което височината на тунела под него е малко над  2 метра. В горната част на автобуса е разположен пътническият салон, снабден с панорамен прозорец.

Целта на китайските инженери, които са автори на концепцията и прототипа на  "разкрачения автобус", е била за да създадат транспортно средство, което да позволи снижаване на натоварването на пътя, без пътникопотокът да се намалява.

Повече за първото изпитание на причудливото превозно средство, конструирано със задачата да облечи градския трафик, ще научите, ако чуете звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени