Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите предупреждават за реална опасност от недостиг на въглища за централите от "Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

Има реална опасност от недостиг на въглища за централите от комплекса "Марица-изток" през зимата. Това каза за "Хоризонт" председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в комплекса Генчо Генчев. Същевременно задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 и "Брикел" към мините са станали общо 120 милиона лева. Още от репортера:
Основната причина "Мини Марица-изток" да са затруднени да осигурят суровината за работата на централите е, че продават въглищата под себестойност и нямат достатъчно пари за инвестиционната си програма и ремонтните дейности. Генчо Генчев посочи, че до момента загубите са 19 милиона лева:
Но над 137 милиона по-малко ще постъпят в дружеството, което от своя страна дава една несигурност в добива на въглища и ини Марица-изток" няма да може да изпълнява това, което е предвидено да гарантира енергийната сигурност на страната.
Едва получили парите си от двете американски централи, към мините се трупат нови задължения:
Големите задължения сега пък започнаха да трупат ТЕЦ "Марица-изток" 2, която е на свободния пазар – близо 100 милиона за техните задължения, и "Брикел" – и техните задължения са близо 20 милиона, казва председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев.

С молебен за здраве и тържествено събрание днес ще бъде отбелязан Денят на миньора. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна