Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Лукарски откри нова галванична линия във ВМЗ-Сопот

Снимка: БГНЕС

Пет пъти ще се увеличи производственият процес за обработка на механични детайли във ВМЗ-Сопот след закупуването на новата галванична линия и два робота. Увеличаването на договорите на оръжейния завод налагат инвестиции в модернизацията му, каза при откриването на новите производствени мощности министърът на икономиката Божидар Лукарски. В момента във ВМЗ се търсят и 200 инженери.

Сключените до момента договори за военна продукция на ВМЗ обезпечават работата на предприятието до края на 2018 г. Погасени са над 22 милиона стари задължения, само през тази година са разкрити близо 1200 нови работни места. Значително са се увеличили и възнагражденията на работниците и служителите, подчерта министър Божидар Лукарски. По думите му, приходите на дружеството вече позволяват ВМЗ да работи и за постигане на модерно и високотехнологично производство. По повод информациите, че терористични групировки в Сирия и Ирак ползват българско оръжие, министър Лукарски заяви:

Ние изнасяме само за крайни дестинации, а ендюзерите са за дестинации, които са разрешени от международните организации. Това, че има недобросъвестни или по различни начини попадат, аз не мога да кажа по какви, това трябва службите да се произнесат, и то не само българските, попадат в недобросъвестни ръце, било то крайна сирийска опозиция, умерена или т.н., не е вина нито на министерството на икономиката, нито на българската държава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна