Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" иска германците да разполагат с оръжия

Снимка: БТА

Лидерът на крайнодясната и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри подкрепи идеята германците да разполагат с огнестрелни оръжия и други средства за самозащита като лютив спрей, предаде Ройтерс. Според Петри много хора в страната не се чувстват в безопасност след ислямистките атаки в страната.

По-рано тази година Петри си навлече критики, след като поиска силите за сигурност да могат да използват огнестрелни оръжия срещу нелегални имигранти. Тя също се противопоставя на затягането на законите за притежание на оръжия, защото според нея те ще ограничат обикновените граждани, докато терористите ще си набавят оръжия по нелегални канали.

Германия е с едни от най-строгите правила за притежание на оръжия в Европа. Желаещите да се сдобият с пистолет трябва да бъдат над 18 години и да обосноват се нуждаят от него. След сексуалните посегателства по Нова година в Кьолн и джихадистките атаки през юли обаче кандидатстващите да се сдобият с лиценз за носене поне на лютив спрей и оръжие с халосни патрони са се увеличи с 49 процента през първата половина на 2016 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна