Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ивелина Василева и екипът й изкачват Черни връх, водени от Боян Петров

| обновено на 21.08.16 в 12:26
Снимка: БУЛФОТО

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и екипът на министерството изкачват в момента Черни връх. Водач на групата е известния български алпинист Боян Петров.

Днешното изкачване на Черни връх е част от кампанията "Яко е да си еко" на Министерството на околната среда и водите. Групата се събра в 10 часа, тази сутрин пред хижа "Алеко". Министър Ивелина Василева:

Нашата кампания "Яко е да си еко", има информационно-образователен характер. Тя цели да приобщим хората към зелените идеи, да разкажем на хората за начина, по който могат да общуват с природата, за прелестите на българската природа, както и да събудим у тях желанието, да съхраняваме красотите на българската природа.

Алпинистът Боян Петров, покорил няколко 8-хилядника заяви:

Това, което искам, е да се отворят очите на хората, че това е един от начините да се чувстваш добре, като изкачваш върхове.

Днешната инициатива предшества предстоящите изкачвания до връх Мальовица в Рила на 11-ти септември и до водопад Райското пръскало в Национален парк Централен Балкан на 2-ри октомври. Водач отново ще е Боян Петров. В интервю за „Нощен Хоризонт“ той каза:

В парковете ходете по маркираните пътеки, там където е разрешено. Внимавайте, когато навлизате в местообитания, означени, че са важни за флората и фауната. В някои от резерватите има пътеки, по които може да се мине, това са образците на нашата дива природа, остатъкът от горите, които са били преди стотици години на Балканския полуостров. Акцентът ще бъде, че тези животни нямат друга среда за живот. Ако някой влезе в къщи и започне да вдига шум, ние ще се възпротивим, а животните няма как да се възпротивят и започват да избягват тези територии.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна