Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: До момента няма подадени молби за връщане на мигранти от Сърбия в България

Румяна Бъчварова
Снимка: БГНЕС

До момента няма подадени молби за връщане на мигранти от Сърбия в България, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя посочи, че в сравнение с миналата година бежанският поток е намалял с около 20-30 на сто. Новото тази година е, че преобладават мигранти от Афганистан и Ирак и значително намалява потокът от Сирия. Министър Бъчварова обясни:

Това променя и поведението на тези, които преминават нелегално границата ни и поведението им на територията на страната и възможностите ни като държава да реагираме на техните искания за получаване на статут тук - в България. Другият фактор, който променя ситуацията е, че следваме и своите европейски ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците. Ние полагаме изключително много усилия по линията на българо-сръбската граница.

Министър Румяна Бъчварова допълни, че страната ни е поискала още 300 служители на европейската гранична агенция Фронтекс, които да помагат при охраната на нашата граница.

Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в "наш интерес”, т.е. да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад.

Министър Бъчварова определи възможността от "рязко нахлуване” на мигранти през българо-турската граница като хипотетична. Тя обясни, че в Германия са били представени нашите опасения и възможните рискове от превръщането на България в буфер. В някои от държавите има уклон да предоставят активна помощ на граничните държави и да отказват да участват в общия процес на солидарно разпределение на тежестите, коментира Бъчварова:

Ние настояваме да се разработват европейски политики, а не да се предприемат двустранни инициативи, като тази на сръбското правителство, което поиска помощ от Унгария - член на ЕС, да опазва нейните граници с друга държава от ЕС.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна