Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се дълговете на българските домакинства


Дълговете на българските домакинства са се увеличили за последната година. Средният размер на задължение е с 40 процента по-висок - от около 780 лева вече е малко над 1100 лева. Според Асоциацията на колекторските агенции причината е, че банките отново са започнали да отпускат по-лесно потребителски кредити.

Ако през предишните две години домакинствата са имали задължение основно за ток, телефон, вода и парно, сега дълговете им са от потребителските кредити. Най-често длъжникът е мъж до 30 години със средно образование, който е теглил потребителски или бърз кредит, за да подобри стандарта си на живот, посочи Милена Видева от Асоциацията:
Жените са по-премерени в своите решения и по-предпазливи, съобразявайки дългосрочния ефект, отколкото при мъжете, на база на длъжниците, които изпадат след това в неизпълнение на задълженията. По отношение на потребителските кредити, те могат да бъдат за всякакви нужди, така традиционно лятото са ремонти, започване на учебната година, някои и почивки, което може би за почивката не е най-разумното нещо или просто недостиг от средства, които могат с помощта на един потребителски кредит да бъдат запълнени.

От Асоциацията отчетоха още, че размерът на необслужваните дългове на физическите лица, продадени на колекторските агенции, е нараснал три пъти за година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна