Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече бежанци се опитват нелегално да напуснат Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличават се опитите на бежанци и мигранти да преминат нелегално границата на Гърция с Македония, съобщават гръцките власти. Тези, които имат средства, плащат на трафиканти, за да ги прехвърлят  в Македония, съобщават местни жители, които ежедневно са свидетели на опити да се премине границата. Други се организират сами, пътуват с влак  до границата и от там също търсят пътища за нелегално прехвърляне.
Гръцката полиция взема мерки да прекъсне нелегалните пътища към Македония, защото се страхува, че ще започне масово напускане на бежанските лагери и неконтролируемо струпване на мигранти отново на границата с Македония.
Често семейства и групи бежанци и мигранти, уморени от бавното разглеждане на молбите за убежище,напускат сами лагерите в търсене на път към Европа. Днес в град Янина бежанците се настаниха сами  на палатки в градския парк.
Продължават да пристигат от турските брегове лодки с мигранти, като бройката им на ден е няколко стотин души. Поради забрана да напускат островите, положението в лагерите, а и извън тях, е на „границата на търпението“, предупреждават правителството кметовете на гръцките острови. Официалната бройка на чакащите статут на гръцките острови са 12 хиляди души. Общо в цялата страна са над 60 хиляди.
Споразумението за връщане в Турция също не се прилага, поради бавна процедура и нежеланието на бежанците да напуснат Гърция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна