Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хонконг избира членове на Законодателното си събрание

Избори за Законодателно събрание в Хонконг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на Хонконг избират днес представители в Законодателното събрание на мегаполиса. То може да приема закони и бюджета на територията, а във вота участват кандидати, които открито искат обявяване на независимост от Китай.

Въпреки горещия и влажен ден милиони хора излязоха днес да упражнят правото си на глас за бъдещето на финансовата столица на Азия. Гражданите на частично автономния мегаполис имат право да избират само половината от представителите в Законодателния съвет. Останалата част се избират от членове на групи, които представляват различни бизнес и обществени интереси. Китайският контрол над Хонконг и законодателната уредба на града бяха договорени от Лондон и Пекин по време на прехвърлянето на суверенитета на бившата британска колония.

Въпреки че гражданите могат да избират само половината от своите представители, гласуването днес се следи с особено внимание. Уличните протести от 2014 г. белязаха началото на открито противопоставяне на малка, но шумна група активисти срещу китайския административен контрол. Тогава централната част на Хонконг беше блокирана от демонстранти, които настояваха за демократични промени и дори независимост. Днес, четири години по-късно, за първи път може да бъдат избрани представители, които открито се обявяват за край на китайското управление.

Първите резултати от гласуването се очакват в понеделник сутринта местно време. Изборите в Хонконг са трудни за прогнозиране и малко анализатори коментират какво би било преразпределението на властта. Въпреки това в политическия живот в Хонконг започва нова ера, в която дискусията за независимост от Китай се превръща от периферна тема в част от ежедневния политически живот.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна