Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд няма шанс за втори мандат, сочи проучване

Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд би загубил още на първия тур, ако се яви на президентските избори догодина. Това сочи ново социологическо проучване във Франция, след като тези дни стана ясно, че близо 85% от французите не желаят да дадат втори мандат на Оланд.

Никакъв шанс за Франсоа Оланд да остане на президентския пост на Франция след 2017 г., потвърждава последното проучване на ТНС Софрес-Опинион Уей с анализ на нагласите на електората при девет хипотетични комбинации от кандидати. Настоящият президент социалист с драстично спаднал рейтинг може да спечели между 11% и 15% гласове, който и да бъде съперникът му вдясно.

Прогнозите са мрачни изобщо за управляващата социалистическа партия, чийто кандидат би бил засенчен от бившия министър на икономиката Еманюел Макрон, който напусна правителството, за да основе собствено движение. При всички случаи до втори тур се очертава да достигнат крайната националистка Марин льо Пен и кандидат на "Републиканците" - Ален Жюпе или Никола Саркози. Засега Льо Пен държи първенството по намерения за вот с 26-29 пункта. Анкетата сочи, че единствено Жюпе би могъл да ѝ отнеме първото място на първия тур.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна