Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама и Ердоган със съвместни действия в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анкара и Вашингтон са готови да работят съвместно за изтласкването на "Ислямска държава" от крепостта й Рака в Северна Сирия, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Той посочи, че е постигнал съгласие по този въпрос с президента на Съединените щати Барак Обама.

Междувременно руското външно министерство изтъкна, че придвижването на турските части и на подкрепяните от тях сили на сирийската опозиция във вътрешността на Сирия поставят под съмнение суверенитета и териториалната цялост на страната. Москва предпреди, че това може да попречи на международните усилия за намиране на изход на сирийската криза.

Основната преговаряща група на сирийската опозиция ще отхвърли евентуална сделка между Русия и Съединените щати за бъдещето на Сирия, ако тя се различава от предложения от нея план за преход във властта. Това заяви в Лондон главният координатор на Върховния преговорен комитет Рияд Хиджаб, цитиран от Ройтерс. Комитетът представи своята "пътна карта" за ново политическо решение на кризата в Сирия, която предвижда Башар ал Асад да напусне президентския си пост след съставянето на преходна администрация. Тя трябва да управлява година и половина до провеждането на избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна