Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея е извършила ядрен опит

| обновено на 09.09.16 в 11:46
Северна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на извънредно заседание, след като Северна Корея съобщи, че вече е способна да монтира ядрени бойни глави на балистични ракети. Пхенян призна официално, че е извършила ядрен опит. Целта е била да се противопостави на американската враждебност.

Говорителка бна държавната телевизия прочете съобщението часове след като бе засечена сеизмична активност близо до обект за ядрени изпитания в северната част на страната:

Учените и техниците от Института за ядрени оръжия проведоха ядрен тест на северния полигон, за да проверят мощността на ядрена бойна глава. Тя е произведена наскоро и е обект на проучване. Потвърдено е, че по време на опита няма изтичане на радиоактивни вещества и затова няма негативни последици върху околната среда в района.

Трусът е бил с магнитуд 5.3. Според Южна Корея това е най-големият досега ядрен тест, което предизвиква опасения, че Северът е постигнал значителен ядрен напредък. Южнокорейският президент Пак Гън-хе нарече действията на Пхенян "акт на самоунищожение", показващ "маниакалната непредпазливост" на лидера Ким Чен-ун. Премиерът на Южна Корея Ким Хуанг Шик проведе извънредна среща в Сеул:

Южнокорейското правителство и международната общност строго осъждат безразсъдната провокация на Северна Корея, която е ясно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и акт на явно неподчинение към международната общност.

Американският президент Барак Обама е обсъдил новия ядрен опит с южнокорейския си колега. В разговор по телефона президентът на САЩ е обещал страната му да помогне с всички възможни средства на Южна Корея срещу заплахата от Севера.

Японският премиер Шиндзо Абе определи теста като напълно неприемлив.

Китай призова цялата международна общност да прояви сдържаност след новия севернокорейски ядрен опит. Никой няма интерес от хаос или война на Корейския полуостров, отбелязва агенция Синхуа. Китайското външно министерство заяви, че Пекин решително се противопоставя на тестовете и призова Северна Корея да избягва по-нататъшни действия, които могат да влошат ситуацията.

 Русия изрази загриженост от теста на Пхенян. Според Кремъл той ще доведе до влошаване на ситуацията на Корейския полуостров. Москва също призова всички страни да покажат сдържаност.

Северна Корея има забрана от ООН да извършва тестове на ядрена или ракетна технология. Наложени са ѝ редица санкции след първия тест през 2006 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна