Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът сезира прокуратурата за извършената сделка по продажбата на Царските конюшни

| обновено на 09.09.16 в 18:25
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов сезира прокуратурата за извършената сделка по продажбата на така наречените "Царски конюшни", които са държавна собственост.

Основание за искането на премиера са събраните до момента данни по назначената проверка в областната администрация на София-град, както и информацията по случая, предоставена от различни държавни ведомства, посочват от правителствената пресслужба. Резултатите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Сградата се намира на софийския булевард "Княз Дондуков". 

В четвъртък стана ясно, че за квадратен метър от имота са платени по 90 лева, което е далеч под пазарната стойност. Имотът е 7,5 дка, а купувач е фирмата "Евротрансбилд" с управител Янко ИвановТой е бивш председател на Управителния съвет на КТБ. Проверката трябва да установи дали е спазен Законът за държавната собственост.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова съобщи, че министър-председателят очаква оставката на областния управител Веселин Пенев, защото той не е информирал за действията си по сделката с държавния имот, известен като Царските конюшни. Това става ясно от думите на вицепремиера Румяна Бъчварова на специална пресконференция по темата в Министерския съвет: 
В тази ситуация основно заради това, че той не е информирал премиера за своите действия, може да се очаква. Той очаква неговата оставка, очакваме да видим какво ще каже.

По-рано Бъчварова припомни, че процедурите по имота се провеждат от времето на тройната коалиция.


Сградите върху терена на т.н."Царски конюшни" остават държавна собственост, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Областният управител не е е продал сградите, а е прекратил съсобственост върху земя, върху която има сгради на няколко държавни институции: 
Върху тази земя, от която областният управител се отказа и прекратява собствеността на държавата, сградите от държавна собственост остават държавна собственост, така че по тази сделка няма отношение, няма намеса нито МВР като собственик на една от сградите. Другата сграда е на Министерство на културата, другата сграда е на Министерство на земеделието. Фирмата, на която е продадена земята, е придобила фирма, която чрез заменка през 2005 година е придобила процента съсобственост след замяната на тази земя по решение от 2005 година на МС.

Коментар за продажбата на имота направи и министърът на културата Вежди Рашидов. Той обясни, че законът позволява паметници на културата да се продават:
Не е собственост на министерството. Районът е паметник на културата и не може да излезе от защитената зона, попада в група от паметници, може да се продаде, законът не го забранява. Нека ако искат бизнес да правят, да не купуват паметници на културата, а по-скоро да остане задължение държавата да ги обгрижва.

По-рано Цветан Цветанов коментира, че сделката е започнала по времето на тройната коалиция и министър Асен Гагаузов, а за сделката са отговорни и от партия "Демократи за силна България", чието назначение е областният управител:

ГЕРБ няма какво да коментира. Спорещите страни си остават БСП и ДСБ, за да видим как и защо се стигна до тази сделка. Изцяло подкрепяме премиера Борисов, РБ да оттегли сегашния областен управител. Няма да позволим подобни действия да петнят името на сегашния МС и на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението.

Засега от ДСБ не са коментирали темата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна