Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на различни институции обсъдиха мерки за предотвратяване на пожарите

Снимка: БГНЕС

Земеделските стопани няма да могат да кандидатстват за наемане на земеделски площи за срок от три години, ако се докаже, че са предизвикали пожар, вследствие на небрежност. Това е една от мерките за предотвратяване на пожари, които представители на различни институции обсъдиха в Земеделското министерство. До октомври Работната група трябва да предложи допълнителни мерки за превенция на горски пожари. 

Близо 400 са горските пожари у нас тази година. В две трети от случаите причина за възникването им е небрежност при почистването на земеделски територии, отчетоха от земеделското министерство. Пожарите са унищожили 50 000 декара гори. Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николов съобщи, че през последния месец огнената стихия е засегнала 20 000 декара гори:

Разходите, които сме направили само за погасяването, без преките щети, са в рамките на милиони левове. Смятаме, че ключовата дума от срещата днес е превенция.

Пет милиона лева са разходите на земеделското министерство за гасене на пожари тази година. Работна група обмисля увеличаване на санкциите за предизвикване на пожари. Част от превантивните мерки са свързани с публичност на информацията, посочи заместник-министърът на земеделието Георги Костов. Ще има публичен регистър на пожарите в горите и земеделските територии:

Там, където има допуснати от ползвателите на земеделски земи начало на пожари, трябва да има засилена санкция. Обмислят се и ограничения за типа на техниката, с която ще се почистват земеделските земи - допълни заместник-министър Свилен Костов.

Превантивна мярка е последващото ограничаване на установените ползватели, в чиито имоти са възникнали пожари от възможността да се възползват от държавния или общинския поземлен фонд.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна