Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22% от задълженията на хората са просрочени, сочи проучване

Снимка: БГНЕС


22% от задълженията на хората са просрочени, сочи проучване за навиците на плащанията в България. Гражданите бавят плащането на дълговете си след падеж средно по 19 дни. 
При бизнеса обаче има увеличаване както на просрочените задължения, така и на сроковете за погасяване. 
72% от търговските плащания се правят в срок, което е влошаване с два пункта на показателя спрямо миналата година, обясни Райна Миткова, която управлява една от големите колекторски агенции. 
Ако една фирма издава 100 фактури средномесечно, 72 фактури се плащат редовно, всички останали трябва да проявим още толеранс или усилията да ги съберем, а пък част от тях, за съжаление, въобще ги отписваме.
При гражданите се удължава срокът на плащане на просрочията, но не и общият им размер. Според Миткова по-добре е просроченият дълг да се погаси, преди да започне съдебен процес.
Когато се свържем с тях, те много често казват: "Съдете ме, не ме тормозете", а ние ги осъждаме и от там нататък, знаете, вече има си съдебни такси, адвокатски хонорари, дългът набъбва, същият клиент се появява и започва да ни се кара: "Вие сега защо с лошо, защо ме осъдихте?"
Ако дългът се събира от колекторска фирма, това не го увеличава, а комисионата за услугата се плаща от кредитора – т.е. от компанията, която е поискала услугата. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна