Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима сирийци бяха арестувани в Германия за връзки с "Ислямска държава"

Снимка: БТА

Трима души, заподозрени във връзки с "Ислямска държава" и терористичните атентати в Париж, бяха задържани тази сутрин в германските провинции Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония. Арестуваните са сирийци, които са влезли като бежанци в Германия през 2015 г.

В акцията по задържането им участваха 200 души от германските спецчасти. Претърсени са шест бежански общежития, иззети са много документи, телефони и паспорти. Задържаните Махир на 17 г., Мохамед на 26 г. и Ибрахим на 18 г. са били обучени от "Ислямска държава" и пратени в Германия през 2015 г. Притежавали са големи суми в американска валута, както и мобилни телефони със специално инсталирани програми за комуникиране. Не е ясно дали са пристигнали в страната с цел да извършват атентат или да са в готовност за изпълнение на други заповеди.

Задържаните са свързани с терористичните нападения в Париж през ноември, съобщи вътрешният министър Томас де Мезиер. По неговите думи, те са влезли на територията на Европа през т. нар. "балкански маршрут". Те са преминали през Гърция и Турция, преди да пристигнат в Германия в средата на ноември миналата година. Мъжете са използвали същите мрежи за трафик на мигранти, за да стигнат от Сирия в Европа, както и са имали фалшиви сирийски паспорти, изработени в същите работилници, от които идват документите на атентаторите от френската столица, допълни Де Мезиер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени