Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата остави в ареста за 72 часа кмета на Перущица

| обновено на 14.09.16 в 15:01
Снимка: БГНЕС

Кметът на Перущица Ради Минчев и още двама души са в ареста за 72 часа с повдигнати обвинения за корупция. 

Бизнесменът Павлин Статев обещал на кмета на Перущица 40 хил. лева, за да получи обществена поръчка от 260 хил. лева за укрепването на свлачището край Перущица - съобщи на брифинг окръжният прокурор Румен Попов. В престъпната схема участвала и софиянката Илияна Павлова, с чиято помощ били извършени документни престъпления по оформянето на обществената поръчка.

След като Междуведомствената комисия отпуснала първия транш от 135 хиляди лева, фирма на Статев наела строителна фирма, която извършила укрепването на свлачището за 45 хиляди лева. Останалите 80 хиляди били разпределени между тримата участници в престъпната схема. Действителната фирма изпълнител въобще не била спомената в обществената поръчка - сочи разследването на прокуратурата.

По сигнала работят служители на ДАНС от месец февруари тази година. Оперативните действия на агентите установили, че злоупотребите продължават. Две трети от документацията на тази обществена поръчка е фалшива - твърдят от прокуратурата. Започва разследване и за други обществени поръчки по време на управлението на Ради Минчев.

На 13 септември кметът на Перущица Ради Минчев беше задържан с още петима души. Днес прокуратурата повдигна обвинения срещу него, Статев и Павлова. Другите били разпитани и освободени като свидетели.

Ако обвиненията срещу тях се докажат, ги очаква присъда от 3 до 10 години затвор - уточниха от държавното обвинение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна