Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година за близо 720 000 ученици започна

| обновено на 15.09.16 в 16:34
Снимка: Елена Гъчева

Училищният звънец днес оповести началото на новата учебна година за близо 720 000 ученици, като 66 000 от тях за първи път прекрачват прага на родното училище. Около 900 по-малко са първокласниците тази година в сравнение с 15-и септември 2015-а.

За първи път след 25 години, новата учебна година започва с нов закон за предучилищното и училищното образование. Петокласниците ще се обучават по нова учебна програма. Нов обаче е само учебникът по история.
 

Заради демографската криза у нас 27 училища се закриват, сред тях най-много са основните.

След много новости при влизането на Закона за училищното образование от 1-ви август, министърът на образованието Меглена Кунева определи успешното откриване на учебната година като подвиг и сподели, какво ѝ е помогнало:

Ако не бяхме направили толкова много срещи с учителите, аз нямаше да се чувствам сигурна днес. Знам какво мислят, знам от какво се страхуват, знам на какво се надяват, знам какво ги притеснява, знам какво ги радва, знам какво ги огорчава и знам, че сме на една вълна, знам, че мислим еднакво по почти всички въпроси.

Кунева каза, че иска да прегърне всички първокласници и да стисне ръката на всеки учител и родител.
Страшно много разчитам на българското образование, на българската просвета, няма да спестя тази дума, да вдигне нацията до върха. Не трябва да се страхуваме да си казваме какво ни липсва. Искам днес не просто да ударя звънеца за първия учебен час за началото на учебната година, а да ударя онази голяма камбана, която ще ни събуди.

Очаква се 35 хиляди семейства да получат еднократната помощ от 250 за първокласник, съобщи министър Зорница Русинова. Тя присъства на тържеството за първия учебен ден в специалното училище-интернат за незрящи деца в София. 
С усмивка и вълнение децата с нарушено зрение представиха наученото за откриването на учебната година. За по-големите учебният процес е нещо обичайно. 168 деца учат в специалното училище - интернат за слепи деца "Луи Браил" в София. Директорът Елка Белокапова благодари на социалния министър за осигурените материали за учебния процес.
Благодаря много на министерството за това, че обезпечи училището с брайлова хартия, нещо, което е особено важно, за да могат нашите ученици наистина да се справят с учебните си задължения така, както е необходимо
8 милиона лева са осигурени за еднократна помощ за първокласниците на семействата, които отговарят на условията за месечните доходи, съобщи министър Зорница Русинова.
Все още тече кампанията за подаване на заявления за еднократна помощ за първокласници. До момента са обработени и са  утвърдени над 33 500 молби, които ще бъдат удовлетворени

В около 30 училища все още текат ремонти, но това няма да попречи на учебния процес, категорични са от Министерството на образованието. В повече от 10 столични училища и в някои от детските градини ремонтите ще продължат и след 15-и септември, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, като увери, че няма да се пречи на учебния процес:

В Испанската гимназия се беше забавила процедурата, така че там ще започне след 15-и септември. Там ще бъде трудно. В "Младост" има една детска градина, която е в много лошо състояние, сградата ѝ и тепърва ще започват ремонтните дейности.

Книжката "Пътешествие на първокласника" получват като подарък от общинската администрация на Велико Търново 720-те деца, записани в първи клас. Летните ремонти са завършени във всички учебни заведения. В детските градини посрещат над 2500 нови малчугани.

Всичките 117 училища в Пазарджишка област имат готовност за началото на новата учебна година. Тя се очертава да е трудна и с много неизвестни за началния курс, тъй като учителите ще трябва да преподават на най-малките ученици по нова програма, казва началният учител Маргарита Сарафска:

Работим по нова учебна програма, но със стари учебници. Има разминаване в учебното съдържание и всъщност, до голяма степен ние трябва и да импровизираме тази учебна година. Ще бъде много трудно, но не казвам, че е невъзможно.

Новата учебна година в Пазарджик беше открита в 9 часа.

Седем двойки близнаци от Велики Преслав тази година тръгват на училище, което е прецедент. Ръст на учениците във всички градски училища отчитат в общината за първи път от години насам. По селата обаче децата продължават да намаляват и там са формирани слети паралелки.

В община Ловеч училищния праг днес за първи път прекрачват 340 първокласници, с 20 по-малко от миналата година. От делегираните бюджети на училищата са вложени близо 124 хиляди лева за ремонти и всички започват без проблеми новата учебна година. Всички първокласници в Ловеч получават за първия учебен ден заедно с букварчето и читанката, и книжката "Левски в детските очи". Във всички общински училища в Ловеч са осигурени  учебници и необходимите условия за нормален учебен процес. Ремонтните дейности са приключили навсякъде. Пешеходните пътеки са обновени. На първия учебен ден има засилена полицейска охрана.

Първият ден от новата учебна година, с която се въвежда дългоочакваната образователна реформа, е и притеснителен, освен радостен, за учителите във Враца:

Има някаква тъжна нотка, защото още от другия ден се започват сериозните задължения, изискванията. Възрожденската дума "даскал" все повече губи своето съдържание, повече отиваме към администратори. Но не сме се отказали. Ще се борим.

1740 първокласници прекрачват днес за първи път прага на училищата в Русе. Випускът е с около 100 деца по-голям и това е в следствие на растящата раждаемост в града.

Въпреки общата тенденция за намаляване на раждаемостта, в Русе първокласниците се увеличават през последните 10 години. Ремонтите във всички училища на територията на областта са приключили и са готови за началото на учебната година. Единствено в Английската гимназия и Училището за европейски езици има довършителни работи, които обаче няма да нарушат учебния процес.

В Плевен хората по улициата веднага разпознават кой е учител по многобройните цветя. Най-често се търсят букети между 3 и 10 лева, разказаха продавачи. Над 2 200 първокласници прекрачиха училищния праг в града.

В едно от най-старите училища в Плевен – Начално училище "Христо Ботев" Севдалина Стоянова поема първи глас. От 32 години е учител, но според нея въпреки рутината вълнението остава:

Да направим от малките деца достойни граждани на България е много отговорна задача, с която трябва да се справим, въпреки всички трудности, които ни съпътстват. Пожелаваме си здраве, доверие и разбирателство, защото, ако няма доверие, не можем да съградим една сплотена общност.

Първокласникът Георги, прекрачва прага на училището с мечтата да бъде отличник. "Можеш дори да научиш нещо от ученето", каза той пред БНР. Казва и друго - лошите неща стават хем без да искаш, хем малко нарочно, както и че всеки знае, когато е направил нещо лошо

С ремонтирани училищни сгради и подновена улична маркировка започна новата учебна година в петте общини на Търговищка област. С тържествени церемонии близо 11 хиляди ученици прекрачиха за поредна година прага на училищните кабинети.

И през тази учебна година продължава трайната тенденция за намаляване на броя на първокласниците, които са под хиляда за цялата област. Независимо от това празничното настроение съпътстваше тържествата, както и в първо основно училище “Христо Ботев“.

През тази учебна година 3850 деца ще получават мляко и плод във всички училища в община Търговище. 

Откриването на новата учебна година в Националната Априловска гимназия в Габрово започна с тържество пред паметника на възрожденския просветител и патрон на училището Васил Априлов. Аплодирани от по-големите ученици в гимназията, първи към класните стаи се отправиха осмокласниците. По традиция, новопостъпващите априловци се заклеха да почитат своя нов духовен дом.

В Националната априловска гимназия, наследник на традициите на първото светско училище у нас, тази година ще се обучават 600 ученици в хуманитарен и чуждоезиков профил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна