Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КПП-та изгражда полицията в столичния квартал "Овча купел" заради протеста пред общежитието за мигранти

| обновено на 16.09.16 в 16:13
Снимка: Булфото

Полицията в София изгражда контролно-пропускателни пунктове в столичния квартал "Овча купел". Целта е да бъдат избегнати провокации по време на насрочения за тази вечер протест пред общежитието за мигранти в квартала. Пунктовете ще бъдат на няколко места в столичния квартал. Ще се проверяват хора за оръжие и други забранени предмети.

В СДВР има информация, че две групи от крайнодесни националисти и скинари ще се опитат да се сбият с мигрантите на няколко места в столицата, затова мерките, които ще бъдат взети, са изключително сериозни.

Планираният протест е съгласуван с общината да се проведе до 20.00 часа. Жандармерията ще следи за спазване на реда. Кметът Йорданка Фандъкова заяви:

Вече има по 3 патрула, включително и денонощен патрул на жандармерията. Това поискаха от нас хората. Също така там изградихме допълнително осветление и видеонаблюдение. Продължаваме с тази програма. И наистина се обръщам към политическите сили да не се заиграват със страховете на хората, които са основателни, те се притесняват. Необходимо е да предприемем адекватните мерки, така че може да гарантираме сигурността на хората, а не да провокираме излишно напрежение.

Снощи група рокери са отишли в района на общежитието за бежанци в "Овча купел", но когато видели полицейските патрули, са се оттеглили. 

В охраната на протеста довечера ще се включат още конна полиция и водометни машини.

Проверките за оръжие, алкохол и наркотици ще бъдат в целия град и ще започнат часове преди 19.30, когато е началният час на протеста.

В същото време лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров отхвърли твърденията, че тазвечершният протест срещу мигрантския център в столичния квартал "Овча купел" се използва за политически цели:

Аз не мога да ги контролирам с дистанционно. Ще се присъединят, ние действаме заедно. Ние сме в момента коалиция за изборите, подписали сме коалиционно споразумение. Може би мои колеги ще участват, аз лично не знам дали ще участвам, заяви Волен Сидеров.

Протестът е организиран от партиите "Атака" и ВМРО.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна