Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите на Република Сръбска в Босна решават на референдум на коя дата да празнуват празника на републиката

Снимка: БГНЕС

Полицията в Република Сръбска в Босна е в състояние на повишена готовност, мерките за сигурност в столицата Баня Лука са на най-високо равнище, защото днес там се гласува на референдум дали празникът на републиката да остане на 9 януари - датата, на която през 1992 г. босненските сърби обявиха "република на сръбския народ". Въпросът за вота разпали напрежение в региона и породи опасения от нови конфликти, повече от 20 години след края на войните в Западните Балкани.

Референдумът бе забранен от Конституционния съд на Босна и Херцеговина, който оцени, че датата на празника, която съвпада и с църковния празник Свети Стефан, е дискриминационна за гражданите на Република Сръбска, които не са сърби или православни.

Референдумът бе забранен от Конституционния съд на Босна и Херцеговина. Въпреки това, лидерите на босненските сърби призоваха гражданите да излязат да гласуват.

Напрежението нарасна след изявленията на бившия командир в армията на босненските мюсюлмани по време на войната Сефер Халилович, че допитването може да доведе до нови въоръжени сблъсъци, в които: "Република Сръбска ще оцелее най-много 10 до 15 дни".


Сръбските медии съобщават, че заради засиленото напрежение в Босна и Херцеговина, премиерът Александър Вучич е прекратил посещението си в ООН.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна