Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Пилософ: Абсурд е да се мисли, че Фондът умишлено не изпраща повече деца за лечение в чужбина

Проф. Владимир Пилософ
Снимка: БГНЕС

Абсурдно е да се мисли, че Фондът за лечение на деца умишлено не изпраща повече деца в чужбина, а ги насочва само към България, каза пред "Хоризонт" професор Владимир Пилософ - директор на Фонда за лечение на деца. В момента има поне 5 деца от Фонда, които са в чужди болници в европейски страни за костно-мозъчни трансплантации:

Такова нещо умишлено няма, това би било абсурдно дори.Точно за тези деца не бих искал да говоря за пари, но все пак да споменем и хората да знаят, че се изразходват много сериозни средства. В момента има поне 5 деца , които се намират в чужбина за костно - мозъчна трансплантация и които от месеци са там. Това е дин много дълъг процес. 4 деца има във Франкфурт, непрекъснато за тях се изразходват средства. Една такава процедура, която трае дълго, само за лечението, без да се вземат предвид другите разходи - за път, квартира и престой на един придружител, възлизат на 300- 350 хиляди евро.

По-голямата част от заявленията, които се подават от родителите към Фонда, са за медицински изделия, които се поставят у нас:

От пет или шест години насам, откакто Фондът финансира някои от елементите на лечението в България, и по-точно имплантите, по-голяма част от заявленията - около 65 - 70 %, са за подпомагане на лечението в България. Никой не може - нито Фондът, нито Министерство на здравеопазването, да го регулира, защото очевидно потребностите са такива.

Професор Пилософ допълни, че и тримата членове на Обществения съвет, заявили, че го напускат или че имат готовност да го направят, са със изтичащ 6-годишен мандат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна