Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева се превърна в ябълка на раздора за депутатите

Липса на кворум отложи заседанието на НС

| обновено на 29.09.16 в 11:08
Снимка: БГНЕС

Председателстващият заседанието на парламента Димитър Главчев от ГЕРБ обвини депутатите от БСП и ДПС в бойкот заради издигането на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН: 

Заради една кандидатура, пък било то и достойна, да се спира работата на останалите институции, тъй като не се регистрираха народни представители от БСП и ДПС, които бяха в залата. Даже се чуха подвиквания: „Нека дойде Кристалина Георгиева да осигури кворум“. Мисля, че е излишен коментарът, заяви в парламента Главчев след провала на днешното заседание поради липса на кворум.

Говорителят на парламентарната група на БСП Жельо Бойчев отхвърли обвиненията на Главчев, тъй като от групата на социалистите са се регистрирали 17 души:

Искам да кажа на колегите от ГЕРБ да не се страхуват толкова от предстоящия вот на недоверие, който ще внесем. Така или иначе това правителство и водената от него политика си отиват. Предсрочните избори са неизбежни, колеги. Днешният ден бяхме свидетели на разпада на управляващото мнозинство в 43-тото Народно събрание.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт отказа да коментира причините за проваления кворум. По думите му, един вот на недоверие сега би имал повече предизборен характер:

Бях тук и съм се регистрирал, който е отсъствал, да каже защо го няма, но като гледам, доста колеги от ГЕРБ ги нямаше. Патриотичният фронт няма да се включи в тази инициатива. Ние се намираме в процедура на кампания за президентски избори, подобен род би имал повече предизборен характер, отколкото да изиграе ролята на реален дебат за външната политика.

Депутатът от ДПС Алиосман Имамов коментира, че е право на опозицията да откаже да се регистрира в началото на заседанието:

Очевидно това е много сериозен знак за това, че в парламента няма мнозинство и че започва един процес на разпадане на това управляващо мнозинство. На всички е известно, че осигуряването на кворума е преди всичко отговорност и задължение на управляващите. Това не е задължение на опозицията. Доколкото ми е известно, в момента ГЕРБ провежда някакви мероприятия, които също са в противоречие с правилника, който забранява по време на пленарни заседания да се провеждат каквито и да е други мероприятия. Ако е все така, това означава, че наближават предсрочни избори. 

Депутатът Иван Иванов от Реформаторския блок коментира, че управляващите трябва да си извлекат извод от днешната ситуация с кворума и да не я повтарят:

Това е артилерийска подготовка за вот на недоверие от страна на БСП, опит да покажат мускули. Мисля, че България във външнополитически план седи изключително добре, така че този вот в голяма степен е, бих казал, изсмукан от пръстите на опозицията.

Фактът, че ДПС също не се регистрира, по-скоро не е знак, че те ще подкрепят евентуален вот, смята Иванов. Според него те са повече притеснени:

По-скоро те са притеснени от някои от точките, които утре ще бъдат обсъждани и се опитват да показват мускули и те.

На въпрос на БНР дали има предвид Закона за бурките, той беше категоричен:

Точно така, да.

Днешното заседание на Народното събрание не се състоя поради липса на кворум. На три пъти депутатите не успяха да съберат 121 души, за да започне пленарното заседание. Мнозинството регистрира 107 народни представители при първия опит, 103 при втория и 115 на третия път. Опозицията беше в залата, но не се регистрира. Следващото заседание на парламента ще е утре от 9.00 часа.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна