Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столицата и още няколко града определиха новия данък за такситата

Снимка: БГНЕС

850 лева годишен данък ще плащат за следващата година таксиметровите компании в София, реши Столичният общински съвет. Заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов коментира, че в бюджета на София ще влязат близо 5 милиона и половина лева допълнителни приходи:
Нашата воля е тези средства да бъдат използвани за развитие на пътна инфраструктура, за улично осветление и тротоари. Вече с колегата от транспортното направление сме в разговори, за да може да набележим конкретни обекти, които да бъдат финансирани с този нов приходоизточник. Приходите към държавата по данните, които ние имаме, са сравнително скромни. Данък корпоративния за 2015-та година е бил в размер на 45 000 лева, а данъкът за доходите върху физически лица е 450 000 лева, като тук са около 10 000 шофьори на таксиметрови коли в момента.

Във Варна Общинският съвет прие размерът на данъка за таксиметров превоз да е 690 лева, с 60 лева по-малко от предварително обявената ставка. Протести нямаше, но шофьорите изказаха недоволство високия, според тях, данък. 

Общинският съвет в Габрово гласува 500 лева годишен данък за всеки таксиметров автомобил. Решението предизвика остри реакции сред превозвачите, които настояваха за минималната, определена в закона ставка от 300 лева. Напрегнатият двучасов дебат в залата и гласуването проследиха десетки работещи в бранша, които бяха блокирали с колите си централната пиаца в града и не приемаха поръчки в очакване на решението. 
Седем полицаи охраняваха пред вратите на залата, където общинските съветници в присъствието на таксиметрови шофьори дебатираха по предложението на кмета за 500 лева годишен данък за всеки таксиметров автомобил и беше прието с гласовете на мнозинството от ГЕРБ. Присъствието на униформени разгневи превозвачите. Реакция имаше и от БСП, но полицейска намеса не се наложи. Според таксиметровите шофьори, размерът на новия данък за превоз на пътници е непосилна тежест за работещите в бранша, които са натоварени с ред други разходи, а не могат да разчитат на по-високи приходи:

Таксиметровите шофьори са категорични, че ще се наложи повишаване на цената на услугите. По-високата цена на таксиметровата услуга ще доведе до отдръпване на клиенти, категорични са превозвачите, които все още не са взели решение дали ще протестират. За справедлив данък се обявиха съветници от Реформаторския блок, според които налогът трябва да се определя на база доход. Обективно законодателство поискаха и съветници от БСП.

В Ловеч данъкът ще е 500 лева. Решението на общинските съветници беше посрещнато с протест от таксиметровите шофьори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна