Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваньо Митев: Медицинският университет може да загуби милиони левове

проф. Ваньо Митев
Снимка: БГНЕС

Нулев прием на чуждестранни студенти и загуби за милиони левове прогнозира бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев след скандалите за злоупотреби около висшето учебно заведение. В София вече по спешност са италиански партньори на Университета за набиране на чужди студенти за обучение в изнесен център на Медицинския университет в Швейцария, които настояват за намесата на  просветния министър Меглена Кунева.

Ваньо Митев съобщи, че в писмо на сегашния ректор Вихра Миланова до италианската компания, в партньорство с която университетът набира студенти за обучение в изнесен център в град Киасу, Швейцария, се настоява дейността там да бъде прекратена, докато центърът бъде преобразуван във филиал, както изискват промените в Закона за висшето образование от 1 март тази година. За да не се поставят под въпрос обаче реномето на университета и дипломите на италианските студенти, Ваньо Митев настоява обучението в Киасу да продължи, докато тече акредитацията за превръщането му във филиал на Медицинския университет:
Може ли 300 души, италиански студенти, които се обучават при нас, да са мит. Имаме няколкостотин души, които са се обучавали през тези години в Кипър Това са милиони приходи за университета.

От италианската компания-партньор на Медицинския университет очаквано застанаха зад Митев и посочиха, че Висшето ни учебно заведение само печели от този проект. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени