Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Дойче банк трябва да убеди инвеститорите, че нейният бизнес модел е жизнеспособен

Дойче банк трябва да убеди инвеститорите, че нейният бизнес модел е жизнеспособен в среда на изключително ниски лихви. Това заяви висш служител на Международния валутен фонд, цитиран от агенция Ройтерс. 

Дойче банк е сред банките, които трябва да продължават да се приспособяват, за да убеди инвеститорите, че бизнес моделът ѝ в бъдеще е жизнеспособен и трябва да адресира въпросите, свързани с нейния оперативен риск, произтичащи от текущите съдебни спорове, посочи на пресконференция Петер Дателс, заместник-директор на МВФ, отговарящ за паричните и капиталови пазари.

Големият немски кредитор изпадна в криза на доверие, след като през миналия месец Министерството на правосъдието на САЩ поиска да наложи глоба в размер до 14 млрд. долара във връзка с обвинения за нередни продажби на американски ипотечно-гарантирани ценни книжа преди глобалната финансова криза.

Първоначално това провокира агресивни разпродажби на акции на Дойче банк до рекордно историческо дъно от 9,91 евро за една акция, но през настоящата седмица те бележат добро възстановяване с оглед на очаквания, че преговорите между германския кредитор и американските правосъдни власти ще доведат до драстично намаляване на глобата към и дори под 5,4 млрд. долара.

Днес акциите на Дойче банк поскъпват с 1,5% към 12,39 евро - тяхно най-високо ниво от средата на септември, но все още са с близо 50% под нивата от началото на годината.

Заместник-директорът на МВФ Петер Дателс също така отбеляза, че германските оторизирани власти следят внимателно здравословното състояние на Дойче банк и допълни, че Европейската финансова система остава устойчива.

Трябва обаче да се има предвид доклад на МВФ за глобалната финансова стабилност, оповестен в сряда, в който Фондът призова европейските банки да предприемат "спешни и всеобхватни мерки" за справяне с наследството на необслужваните (лошите) кредити и с раздутите, неефективни бизнес модели, които заплашват да осакатят и без това прекалено ниски им печалби.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна