Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство одобри фракинга за шистов газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С решение на британското правителство, окачествено от медиите като „революционно“, днес бе одобрен фракинга като метод за добив на шистов газ на територията на Великобритания. 

Британското правителство даде „зелена светлина“ за добива на шистов газ чрез хоризонтален фракинг или хидравливлично разбиване на скалния слой. Министърът на общините и местното самоуправление Саджид Джавид одобри плановете за фракинг в английското графство Ланкашър. Това означава, че за първи във Великобритания ще се извършва фракинг по хоризонтален метод, което увеличава шансовете за по-голям добив на газ. 
Хоризонталният фракинг е смятан за много по-продуктивен от конвенционалния вертикален фракинг. Компаниите, занимаващи се с добив на газ, смятат, че в недрата на Великобритания се крият трилиони кубически метра шистов газ. Противниците на фракинг обаче заявиха, че новата технология представлява голям риск за околната среда, заради използваните химикали и хидравличното налягане. 
Природозащитниците и местни групи противници на метода реагираха гневно на решението на британските власти. Поляна Щайнер от организацията „Приятели на Земята“ нарече решението на властите „предателство спрямо местните хора“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна