Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Напоследък се наблюдава засилена враждебност от страна на САЩ към Москва

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за  държавния Първи канал, че напоследък се наблюдава засилена враждебност от страна на САЩ към Москва, която на моменти прераства в поредица от агресивни стъпки, които застрашават националната сигурност на Русия.

Според Лавров сегашната администрация в Белия дом носи пряка вина за влошаване на двустранните отношения. Като подчерта, че отношенията между Москва и Вашингтон отдавна са обтегнати заради разногласията по Сирия и Украйна, Лавров изреди цял списък от руски претенции към САЩ:

Агресивните стъпки, които засягат нашите национални интереси и поставят под съмнение нашата безопасност, са приближаването на НАТО и на военната му инфраструктура към нашите граници, разполагането на тежки оръжия и противоракетни системи, и разбира се санкциите, които са едно неприятелско, дори, бих казал, враждебно действие спрямо нашата страна.

Коментирайки събития в Сирия, Лавров посочи, че е крайно време Русия и САЩ да се разберат коя опозиция е умерена и коя е част от терористичните групировки. Той обаче е на мнение, че нито президентът Барак Обама, нито държавният секретар Джон Кери са привърженици на военния сценарий за разрешаване на кризата в тази страна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна