Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина полският режисьор Анджей Вайда

Анджей Вайда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 90-годишна възраст почина световноизвестният полски режисьор Анджей Вайда, съобщи Би Би Си. Той често е описван като "патриарх на полската филмова школа" от 50-те години на миналия век. Много от филмите му, сред които "Канал", "Човекът от мрамор", "Човек от стомана" и "Катин", са вдъхновени от динамичната полска история. 

Анджей Вайда е роден на 6 март 1926 г. Баща му, офицер от полската армия, загива в Катин. Въпреки желанието на семейството му, той също да се посвети на военна служба, младият Вайда избира най-напред Академията за изящни изкуства в Краков, а след това - Висшата кинематографическа школа в Лодз.

Първата му премиера е през 1955 г. с филма „Поколение“. Широк обществен резонанс не само в Полша, но и в света, получават филмите му „Човекът от мрамор“, „Без упойка“, „Човекът от желязо“, „Дантон“, "Катин". Вайда е поставил и близо 40 спектакъла в различни театри по целия свят.

Лауреат е на редица престижни награди - Оскар за приноса му за световното кино, Сезар, "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция, "Златна мечка" на Берлинския международен кинофестивал. 

Въпреки напредналата си възраст, в последните си интервюта Вайда заявяваше, че възнамерява да работи докато може.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна