Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Златните минути на Радио София":

На днешния ден е роден Рангел Вълчанов - българският режисьор №1 на ХХ век

Снимка: Архив
Днес Златните минути на Радио София са посветени на една знакова за българското кино личност.

На 12 октомври 1928 г. в село Кривина, Софийско е роден Рангел Вълчанов. Завършва театрална режисура при професор Боян Дановски във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1953.

След участия като актьор и асистент-режисьор в няколко филма, през 1958 г. дебютира като режисьор с "На малкия остров" по сценарий на Валери Петров, в който изпъква самобитният му талант. Филмът е твърде различен от дотогавашния стил и начин на показване на "революционните" събития. С постановление на ЦК на БКП филмът е свален от екран.

Антиконформисткото, безкомпромисно кино на Рангел Вълчанов обаче дразни властта. След като създава силни филми като "Инспекторът и нощта", "Вълчицата" и "Езоп", режисьорът е принуден да отиде в Чехословакия, където работи от 1970 до 1972 г.

След завръщането си в България продължава да изненадва с нестандартните си решения в „Следователят и гората“, За къде пътувате?“, „А сега накъде?“. Шедьовърът на неговия живот - изповедалният "Лачените обувки на незнайния воин" е обагрен с мъдрост и взривове от фантазия филм, с който режисьорът доказва, че е майстор от световна величина. 

Безспорен е авторитетът на Рангел Вълчанов, който е избран за филмов режисьор номер 1 на България през ХХ век. Реакцията му е следната: "Изкуство, което печели почести, губи честта си."

Години след това, в свое интервю от 1998 г. Рангел Вълчанов се връща към началото, към дебютния си филм „На малкия остров“ и личен спомен, свързан с него. Чуйте.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна