Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов

| обновено на 13.10.16 в 12:05
Снимка: БГНЕС


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска оставката на представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов и го обвини, че взема еднолични решения. Панов предупреди, че ако Узунов откаже, ще внесе официално искане за неговото отстраняване.

Миналата седмица членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) също поискаха оставката на Димитър Узунов. Според тях той е превишил правомощията си, като еднолично е определил кои кадровици да се срещнат с европейските обвинители, които готвят анализ на дейността на българската прокуратура. За смяната на Узунов, който си призна, че еднолично е определил кои да са съдебните кадровици, призова Калин Калпакчиев, но заради липса на кворум заседанието беше закрито.

Аргументите на Лозан Панов са, че има целенасочено подбрани съдебни кадровици за среща с евроекспертите и неглижиране на проверката на скандалните разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, които напоследък имат ново продължение. В коментара си за исканата оставка Панов постави въпроса за липсата на реакция от страна на прокуратурата по последните изявления на банкера Цветан Василев, които били проверими.

Главният прокурор Сотир Цацаров и Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет, обвиниха Панов, че политизира независимия съдебен кадрови орган. Цацаров разположи това изказване на Лозан Панов в поредица от подобни изказвания на бившия правосъден министър и определени политически елементи. Панов заяви, че е свикнал да го обвиняват в политически намерения и потвърди, че в четвъртък ще внесе искане за оставката на Димитър Узунов, както и за ново отваряне на аферата "Яневагейт".

Днешният пленум на Висшия съдебен съвет започна с призива Димитър Узунов да каже дали ще подаде оставка. Той подчерта, че няма да каже дали ще се оттегли, защото не е в процедура да дава обяснения. Панов и Калпакчиев се заканиха да внесат предложения за отстраняването на Узунов.

Висшият съдебен съвет обсъжда, по предложение на главния прокурор, решение, което да окаже на членовете на Съвета да не правят изявления пред медии, чиито собственици са обвиняеми или подсъдими. Повод е позиция на Калин Калпакчиев в "Клуб "Z", собственост на подсъдимия за данъчни престъпления Огнян Донев. В отговор на искането на главния прокурор Калпакчиев обвини Цацаров, че се държи като главен цензор и министър на истината в държавата "Прокуратурия". Предстои да има гласуване по искането на главния прокурор.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна